Tehetsz érte

EFOP-1.8.6-17-2017-00035

A lakosság fizikai aktivitásának növelése és az egészségfejlesztő testmozgás kultúrájának kialakítása a szabadidősport révén, a rekreációs sportszakember-képzés, valamint a sportszolgáltatások létrehozásának támogatásával a Dél-alföldi régióban” c. pályázatunk fő célja az egészségfejlesztő testmozgás (HEPA) társadalmi, gazdasági és infrastrukturális feltételeinek támogatása a Dél-alföldi régióban.

A pályázati programot megvalósító konzorciumunk olyan komplex rekreációs és prevenciós programok megvalósítását tűzte ki célul, melyek javítják a testmozgáshoz való egyenlő esélyű hozzáférést, segítik a napi mozgásmennyiség növekedését, ezáltal a krónikus betegségek megelőzését és az érzelmi és mentális stabilitás létrejöttét. Célunk továbbá az ágazatközi szereplők együttműködésének ösztönzése a szabadidősportban, különös tekintettel a szakmai és civil szervezetekre, szolgáltatókra, munkahelyekre, központi és helyi döntéshozókra, amihez eszközként szolgál még a szabadidős sportszolgáltatás-fejlesztés új lehetőségeinek, innovatív módszereinek átadása és az ehhez szükséges kommunikációs kívánalmak megismertetése az érdekeltekkel.

A pályázati program tevékenységei:

 • Egészségfejlesztő testmozgás szolgáltatás-fejlesztési cselekvési tervének elkészítése, a konzorciumi tagok együttműködésében
 • Egészségfejlesztő testmozgás és szabadidő sportesemények, mozgásprogramok a kevésbé fejlett régiókban:
  • Családi sportnapok („Fitt-Família”) szervezése közös sport és egészségfejlesztő esemény, ahol animátorok által vezetett játékos családi vetélkedőket, személyre szabott sportprogramokat, egészségi és sportdiagnosztikai állapotfelmérést, életmód- és sporttanácsadást is kínálunk.
  • Strandsport programok ("Stramm-Fürdő") szervezése a strandfürdőkben megvalósuló játékos mozgásformák mellett az aquafitnesz népszerűsítése, kiegészítve egészségi és sportdiagnosztikai állapotfelméréssel, életmód- és sportolási tanácsadással.
  • Szenior fitnesznapok ("Idősebbek újra kezdhetik!") szervezése az idős helyi lakosok, otthonok lakói számára, különös tekintettel az „élethosszig” gyakorolható sportokra.
  • Inkluzív "Győzzünk együtt!" programunk szervezése, amely a mozgás örömét osztja meg sérült és fogyatékkal élők között, ezért olyan tevékenységekre fókuszál, mely mindkét célcsoport számára a mozgás élményét kínálja.
  • A „Mozgásóra” munkahelyi klubfoglalkozások, egészséges életvezetésre nevelő, szemléletformáló hatásuk mellett a munkahelyi ártalmakat kompenzáló gyógy-mozgásprogramokat biztosít a dolgozók számára.
  • Szolgáltatásfejlesztés: sportpéldaképek részvételével zajló, animátorok által vezetett sportprogramok kialakítása: programok során rekreációs sportklubok fejlesztésének támogatása a szakember erőforrás fejlesztéssel műhelymunka (workshop) keretében a sport- és rekreációszervezés témakörében.
 • Az egészségfejlesztő testmozgásról szóló lakossági kampányok és fórumok szervezése a sporttudomány és az egészségvédelem hazai képviselőinek ismeretterjesztő előadásával egybekötve, melyek lehetőséget teremtenek a szabadidősport helyi igényeinek és lehetőségeinek feltárására.

Pályázati azonosító: EFOP-1.8.6-17-2017-00035
Kedvezményezett: A Szegedi Rekreációs Sport Klub, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség és a Dél-alföldi Ifjúsági Életmód és Szabadidő Alapítvány konzorciuma
Támogatási összeg: 249 980 528 Ft
Támogatási arány: 100%
Megvalósítási időszak: 2018. 03. 01. - 2020. 02. 29.